emailadres wachtwoord

Nieuwsbericht

Sint Maarten in Haren.

maandag 29 oktober 2018
door Nicolet Bos

Ondernemend Haren vraagt mij om het volgende stukje te plaatsen over Sint Maarten:

Sint Maarten bij de Dorpskerk in Haren

Op zaterdag 10 november vieren de centrumondernemers van Haren Sint Maarten op één centrale plek in het dorp, namelijk bij de Dorpskerk aan de Rijksstraatweg. Tussen 17.00 en 18.00 uur krijgen de kinderen hier een aardigheidje aangeboden namens de winkeliers. Bovendien mogen ze met een bonnetje een warme oliebol ophalen bij de gebakkraam én krijgen ze een kleine snack. De ondernemersvereniging Ondernemend Haren zorgt voor een sfeervolle aankleding van het uitdeelfestijn. 
Het is de eerste keer dat Sint Maarten op deze manier in Haren gevierd wordt. Doordat 11 november op een zondag valt, kiezen sommige gemeentes ervoor om het op de zaterdag ervoor of de maandag erna te vieren. In het verleden werd het in Haren op zaterdag gevierd, daarom is daar dit jaar ook voor gekozen. Aangezien de meeste winkels op zaterdag om 17.00 uur dicht gaan, leek het de ondernemers leuk om gezamenlijk toch iets te organiseren voor de jeugd. 
Ondernemend Haren hoopt dat deze keuze ook goed uitpakt voor omwonenden. De vereniging krijgt vaak signalen dat buurtbewoners het jammer vinden dat de kinderen alleen in het centrum ‘lampionnetje lopen’. Nu de centrumondernemers zich verenigd hebben en geen snoep uitdelen in de winkels, houden de lopers meer tijd over voor de omliggende straten. 
Voor de volledigheid: een kleine groep ondernemers heeft aangegeven dat ze toch langer open blijven voor de kinderen. Om verwarring te voorkomen hangen de deelnemende ondernemers een affiche aan de deur. Lopertjes die al vroeg op pad gaan, dus vóór 17.00 uur, kunnen de deelnemende winkels hieraan herkennen en zodoende weten dat deze ondernemers géén snoepgoed in huis hebben. 

Tot slot: Ondernemend Haren heeft verder geen mening over de beste dag om het feest te vieren. Bij de keuze voor de zaterdag is slechts gekeken naar de traditie in het verleden.